WEEKENDJE WEG: WAAR, WAT EN HOE IN DAMME?

on 21 oktober 2018

Eerder publiceerde ik al een blogpost over het Stadsfestival Damme (nog tot 4 november), maar van de nodige portie cultuur en kunst krijgt een mens al eens honger 😉

Omdat Damme zodanig veel te bieden heeft, ga ik jullie vandaag wat wegwijs proberen te maken in ‘Waar, wat en hoe in Damme?‘.

WAAR ? Overnachten in B&B De Nachtegaal

Een weekendje weg zonder overnachting is geen weekendje weg natuurlijk. Slapen deden we in B&B De Nachtegaal (Vivenkapelle), zo’n 5 minuten met de wagen van Damme city zelf. De bed & breakfast wordt uitgebaat door de sympathieke Lina en Stephan. Onze kamer kijkt uit op de sauna en het overdekte zwembad. De kamer is ruim en inkleding past volledig bij de charme van het huis. Het enige wat me een beetje stoorde, was het gordijn aan het toilet. In de relatie moet er toch nog een beetje mysterie zijn, if you know what I mean 😉

Bij het ontbijt werd rekening gehouden met mijn lactose-intolerantie en ik kreeg de lekkerste lactose vrije Griekse Yoghurt. Misschien toch maar eens een mailtje sturen met de vraag waar ze deze gehaald heeft. Normaal ontbijt ik zelden, maar hier heb ik me eens laten gaan. Alles was tip top in orde!

B&B De Nachtegaal Visit Damme MRJLN Simply Say Marjolein B&B De Nachtegaal Visit Damme MRJLN Simply Say Marjolein B&B De Nachtegaal Visit Damme MRJLN Simply Say Marjolein

WAT ? Damme Culinair + tips voor foodies

Op zondag 7 oktober vond de 15de (!) editie van het streekproductenfestivalDamme Culinair‘ plaats. Heel wat verschillende streekproducten lagen klaar om geproefd én verkocht te worden. Iedereen kent er iedereen en wanneer de zon nog eens schijnt, leeft het hele marktplein.

Ook aan de dorstige mannen en spelende kinderen werd gedacht. Wat verder op een binnenkoertje staan alle standjes met bier, wijn, gin,… en voor de kids was er zowaar een pop-up kinderboerderij. Geloof me vrij, ik heb me daar ook enorm geamuseerd!

Damme Culinair Visit Damme MRJLN Simply Say Marjolein Damme Culinair Visit Damme MRJLN Simply Say Marjolein

Dineren in ’t Hof van Vivenkapelle

Uitgebreid en heerlijk dineren bij ’t Hof van Vivenkapelle stond als eerste op onze agenda. Ondertussen is het restaurant al 11 jaar geopend én een begrip in het Brugse Ommeland en verder. Met een 12/20 in de GaultMillau mag je toch al iets meer verwachten. Geen stijve bedoening zoals ik eerst een beetje vreesde. Neen, de gastvrouw en het personeel zijn enorm vriendelijk en open. De menukaart is niet enorm uitgebreid, maar zo mag je er bijna zeker van zijn dat alles vers is. Ook hier werd van amuse tot dessert rekening gehouden met mijn lactose-intolerantie zonder me een simpel slaatje aan te bieden. YES!

PS. De mocktail van citroen en gember is werkelijk to die for! Ik zou er nog wel eentje lusten. PS². Ben je net zoals mij een liefhebber van citroen? Ga dan vooral voor het dessert ‘Hazelnoot, citroen, sechuanpeper’. 't Hof van Vivenkapelle Visit Damme MRJLN Simply Say Marjolein 't Hof van Vivenkapelle Visit Damme MRJLN Simply Say Marjolein

Lunchen in De Smisse

In Damme centrum is er een (over)aanbod aan restaurants, waardoor kiezen moeilijk wordt. Soms zijn er van die etablissementen waarover je al zoveel hebt gehoord dat de nieuwsgierigheidsgraad op een hoog niveau staat. Zo zijn we op zondagmiddag in De Smisse beland. In vergelijking met de vorige avond was de kaart hier enorm uitgebreid. Misschien te uitgebreid en net iets te prijzig, maar de porties waren groot en voor de looksaus en de frietjes kom ik zeker nog eens terug.

Aangezien ik geen alcohol drink en het al eens wat meer dan een spuitwater mag zijn, ga ik overal voor een mocktail. Hier is er helaas nog wat werk aan de winkel, maar ik kom graag terug om te testen 😉

De Smisse Visit Damme MRJLN Simply Say Marjolein De Smisse Visit Damme MRJLN Simply Say Marjolein

Uitblazen op het terras van ‘In De Groene Wandeling’

Om nog wat van de laatste zonnestraaltjes te genieten, besloten we om tijdens het fietsen even te pauzeren. Ik herinnerde me nog vaag een restaurant/tea-room waar mijn oma en opa vaak gingen. ‘In De Groene Wandeling‘ is op zondag de place-to-be voor de wielertoerist of familiefeesten. We haalden er de gemiddelde leeftijd wat naar beneden. Alles moet tegenwoordig hip en trendy zijn, maar eerlijk gezegd vind ik plekjes als deze vaak nog gezelliger. Een plekje op het terras, zicht op het Leopoldkanaal, de zon op ons gezicht en een coupe sorbetijs. Wat heeft een mens nog meer nodig om gelukkig te zijn?

In De Groene Wandeling Visit Damme MRJLN Simply Say Marjolein In De Groene Wandeling Visit Damme MRJLN Simply Say Marjolein

Ontspannen met een wafel bij ‘Estaminet Soetkin’

Door al het fietsen en wandelen, verheugde ik me zo hard op een Brusselse wafel. Via Google werd ik niet veel wijzer, behalve dan dat er in Damme enorm veel pannenkoeken gegeten worden. Ik herinnerde me nog een tea-room op een hoek met zicht op de Damse Vaart waar ik ooit eens een thee gedronken heb. Op zich niet zo speciaal, maar het feit dat ik me de geur en de smaak nog zo levendig voor de geest kan halen, zegt al veel. Zo gezegd, zo gedaan. Ons weekendje in Damme eindigde bij Estaminet Soetkin met een Brusselse wafel en de thee waar ik zo naar verlangde. Niet lactosevrij, maar de pijn achteraf was totally worth it.

PS. Je geduld wordt hier enorm op de proef gesteld. Oh ja, betalen met bancontact kan pas vanaf €25. ’t is maar dat je het weet 😉

Estaminet Soetkin Visit Damme MRJLN Simply Say Marjolein

Hoe? Ontdek de regio met de fiets

Ondanks de regenvoorspellingen van Frank, hadden we het enorm getroffen met het weer. Een beetje wind maar vooral zon, veel zon!

De auto lieten we achter op de gratis parking in Damme en we ontdekten het stadje te voet en met de fiets. Tip voor wanneer je naar hier komt, neem altijd de fiets(en) mee! Niet in de mogelijk om het zo te doen? Huur dan een fiets bij Toerisme Damme. Van Damme fietsten we naar Oostkerke, één van de mooiste dorpjes van West-Vlaanderen, om daarna verder langs de Damse Vaart te fietsen. Onderweg kom je hier en daar iemand te voet tegen, maar vooral fietsen is er populair.

Wat je ook (bijna) altijd kan doen, is een boottocht met de Lamme Goedzak. Het staat nog op mijn lijstje, maar helaas zijn er geen afvaarten op zondag.

Visit Damme MRJLN Simply Say Marjolein Visit Damme MRJLN Simply Say Marjolein Visit Damme MRJLN Simply Say Marjolein Visit Damme MRJLN Simply Say Marjolein

Heb jij nog tips voor een uitstapje Damme?

logo MRJLN Simply Say Marjolein
Deze blogpost kwam tot stand dmv een samenwerking met Visit Damme. Meer informatie over samenwerkingen is terug te vinden in mijn disclaimer.
Visit Damme Stadsfestival Er was eens MRJLN Simply Say Marjolein
LONDEN BOXING DAY

1 Comment

  • Reply Caro

    Woow super leuk Marjolein! Doet goesting krijgen om er ook naartoe te gaan,

    27 oktober 2018 at 09:38
  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Geverifieerd door ExactMetrics