WEEKENDJE WEG NAAR GENK – DEEL 1

on 6 november 2017
Stad Genk

We keren even terug naar 2010 toen het populaire tv-programma ‘Mijn Restaurant’ neerstreek op de C-Mine site in Genk. Sinds de eerste aflevering ben ik gefascineerd gebleven door de stad en vooral de site zelf. Nu, zeven jaar later ging ik voor het eerst een weekendje naar Genk en hoe ik het daar stelde, kan je lezen in de komende twee blogposts.

Zedelgem – Genk, een dikke twee uur rijden, dat doe ik liever niet op 1 dag. Gelukkig moest dit ook niet, want mijn vriend en ik verbleven een nachtje in het M Hotel. Heerlijk ontspannen in een Aziatisch getinte kamer met een douche om U tegen te zetten. Ik was er zo van onder de indruk dat ik zelf mijn nieuwe doucheproducten er vergeten ben. Geen bakstenen muur of parking te zien wanneer ik uit het raam keek, maar wel het Molenvijverpark. Naar mijn mening 1 van de mooiste parken dat ik al ooit gezien heb.

M Hotel Different Hotels GenkM Hotel Different Hotels Genk

Met voldoende informatie en een portie van ‘Genkse Koekjes‘ trokken we de straten van de stad in. Er zijn vijf varianten te koop: Belgische, Turkse, Italiaanse, Poolse en Griekse. De reden? Ik vermoed dat de 107 verschillende nationaliteiten die Genk rijk is er wel voor iets tussen zitten.

Op de planning stond een bezoek aan Wondergrond, het beleven van de St. Martinusstoet en Vurige Vijvers, het ontdekken van de geschiedenis achter Thor Central en genieten van de heerlijke gastronomie.

Stad Genk

Tijdens de vakantie werd de C-Mine expeditie al voor de vierde keer omgetoverd tot Wondergrond. Het resultaat is een samenwerking tussen Katrien Geebelen en stage-director Frank Van Laecke. Het doel? Een ere-wondergronder te worden (waarin ik trouwens geslaagd ben!).

Eerlijk? Ik wist niet goed wat ik van Wondergrond verwachten moest. Een activiteit in de herfstvakantie is meestal op kinderen gericht en daaruit bestond ook 80% van onze groep. Mijn vriend en ikzelf werden wat scheef bekeken omdat we aansloten zonder kids. MAAR. Er is een maar. Aangezien ik soms een groot klein kind ben, heb ik me net zoals alle kleinere kids ontzettend geamuseerd, weliswaar op een ander niveau. De acteurs, de inkleding, het verhaal en de variatie in het geheel zaten gewoon perfect. Een aanrader voor jong en oud!

Wondergrond

Genk had drie mijnen op hun grondgebied: Winterslag, Waterschei en Zwartberg. Op de fundamenten van de steenkoolmijn Winterslag is de dag van vandaag C-mine gehuisvest. Hier wordt creativiteit geambieerd.

Er is zoveel te beleven op en rond C-mine dat vervelen moeilijk wordt. Van talloze restaurants (Vennestraat), een cinema, de C-mine expeditie tot zelfs een cultuurcentrum en kunstschool.

Volgende keer wil ik graag het imposante energiegebouw ontdekken en zo meer de geschiedenis te bekijken.

C-Mine GenkC-Mine Genk

Een weekendje Genk in de herfstvakantie was helemaal geen slecht idee. Van ’s morgens tot ’s avonds was onze dag gevuld, met als afsluiter de ‘Vurige Vijvers‘. In het Molenvijverpark kon je genieten van een gloednieuw (& gratis) licht- en vuurparcours. De wandeling was ongeveer 1 km lang en onderweg passeer je langs verschillende licht- en vuurinstallaties. Geen ideale setting om kwalitatieve foto’s met mijn iPhone te nemen, daardoor kon ik voor de vole 100% genieten van de sfeer en gezelligheid op en rond het parcours.

Vooraleer we aan het parcours begonnen, trok eerst nog de traditionele Sint-Martinusstoet door de straten. Jong en oud deden mee en het was best wel gezellig om in de massa naar de stoet de kijken. Het feit dat ze met koekjes rondkwamen, laat ik even terzijde 😉

Vurige Vijvers

Last but not least stond er een gegidste rondleiding in het recent geopende Thor Central op de agenda. Halverwege september ging de plaats voor technologie, energie en innovatie in de stad Genk open. Op de plaats waar nu Thorpark is, was vroeger de mijn Waterschei. Nu is het een groen, innovatief en modern bedrijvencentrum.

Een gids kan een bezoek maken, maar ook kraken. Gelukkig voor ons was Willy geen saaie gids, maar een man met een passie voor het verhaal achter de site en het gebouw. De rondleiding duurde net geen twee uur, maar geen moment heb ik me verveeld. Door de vele foto’s die in het gebouw hangen, zijn de gebeurtenissen en de sfeer van het mijnverleden ‘gemakkelijker’ voor de geest te halen. Alleen al voor de rijke geschiedenis die er heerst, zou ik teruggaan. En dan ben ik de natuur nog niet ingetrokken ..

Binnenin het gebouw zit gastrobar/restaurant Partaasch dat tijdens het weekend ook toegankelijk is voor de gewone bezoeker. Het mijnverleden is tot hier doorgetrokken met het fenomeen food sharing.

Thor CentralThor CentralThor Central

Geen weekendje weg zonder allerlei lekkere foodspots getest te hebben! Stay tuned for more … 

Ben jij al eens in Genk geweest?

Deze blogpost kwam tot stand door een samenwerking met Stad Genk. Meer informatie over samenwerkingen staat in mijn disclaimer.
FOODIES IN ANTWERPEN
MRJLN ONTDEKT GENK

4 Comments

 • Reply Sarah

  Wat leuk om te lezen! Ik woonde 28 jaar lang in Genk en ben zelfs nooit in Thor park geweest. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt!
  C-Mine is ook 1 van mijn favoriete plekken. Een heerlijk goedkope cinema en een magische plaats met veel geschiedenis. Heerlijk om fotoshoots te houden ook.
  Qua restaurants kan ik je Wok Plaza, in C Mine zeker aanraden en ook El Greco (Hoevezavelstraat) en Corfu (zijstraat van de Vennestraat).

  18 januari 2018 at 22:40
 • Reply Master

  THE grill house is the best in town!!!!

  6 november 2017 at 14:49
 • Reply Dienst Groenbeheer Stad Genk

  Bedankt voor de mooie commentaar over onze Stad en in het bijzonder over het Molenvijverpark. Wij zullen je lovende woorden zeker doorgeven aan de groenarbeiders die het park onderhouden. En wensen je nog vele mooie aangename dagen in onze gevarieerde en multiculturele omgeving.
  Dienst Groenbeheer Stad Genk

  6 november 2017 at 12:13
 • Reply Geeraers Christl

  Leuk, deze info komt van pas! Het toeval wil dat ik enkele weken geleden ook een nacht geboekt heb in het M-hotel te Genk voor middag december. Het Molenvijverpark sprak mij ook direct aan. Ik ben beniewd. Enkel nog een leuk adreske zoeken om lekker te eten. Weet jij iets over dat Grill house?

  6 november 2017 at 11:25
 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Geverifieerd door ExactMetrics