KRETA REISGIDS – DEEL 1

on 2 september 2021
Reisgids Kreta MRJLN

Welkom op mijn ‘Kreta reisgids – deel 1’! Het feit dat je aan het lezen geslagen bent, wijst erop dat je toch wel een beetje benieuwd bent naar mijn tips 😉 Top! Hopelijk kan ik jullie via deze weg even verliefd laten worden op het eiland als ikzelf geworden ben. En anders zal een reisje naar Kreta daar wel voor zorgen.

Veel leesplezier!

In de ‘Kreta reisgids – deel 1‘ geef ik jullie tips over de reisvoorwaarden, transport naar en op het eiland en onze accommodatie. In het tweede deel voorzie ik een kort verslag per dag. Zo krijg je een overzicht van een selectie uitstappen die mogelijk zijn vanuit de regio Chania.

PRAKTISCH: REISVOORWAARDEN

Reizen is niet langer valiezen pakken en onbezonnen vertrekken. Hopelijk komt dit nog terug, maar voor nu moet je toch met enkele belangrijke zaken rekening houden. Wij zijn volledig gevaccineerd en zo dienden we enkel en alleen het Griekse PLF-formulier in te vullen. Bij aankomst in Charleroi en in Griekenland wordt hier wel degelijk op gecontroleerd. Om terug naar België te reizen, dien je ook een PLF-formulier in te vullen, maar in ons geval werd dit nergens gecontroleerd. Consulteer wel steeds de website van de bestemming om misverstanden te vermijden.

In Kreta hadden we niet de indruk dat de coronaregels echt nageleefd werden. Op restaurant staat er op elke tafel ontsmettingsgel en het personeel draagt mondmaskers, maar daar blijft het bij.

PRAKTISCH: TRANSPORT

Vliegen: Er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen die op Kreta vliegen, maar wij kozen ervoor om met Ryanair naar Chania te vliegen. De reden? Budget obvious 🙂 Een retourticket met kleine zak en handbagage (10kg) kostte ons € 189,00. Vertrekken in augustus was ‘een batje’, maar de prijzen schoten de hoogte in voor onze terugvlucht in september. De vlucht zelf duurt ongeveer 3,5u en er is wel degelijk een uur verschil met België (+1u).

Reisgids Kreta MRJLN

Huurwagen: Op voorhand had ik al een all-inclusive auto gereserveerd via Sunny Cars. Waarom Sunny Cars? Een positieve vorige ervaring, haalbare waarborg en geen young driver meerprijs te betalen voor bepaalde type wagens. De ophaalervaring op deze trip was ietwat verwarrend en het onthaal kon beter, maar de auto bood ons de nodige vrijheid om een stuk van het eiland te verkennen. We betaalden € 575,00 voor een all-inclusive Renault Clio die we gedurende 6 dagen huurden. Rondcruisen deden we met een Renault Clio, niet het meest ideale type wagen om mee door de bergen van Kreta te cruisen (gniffel), maar enkel de echte locals rijden met een stevige 4×4 of pick-up truck. Tip aan mezelf: Houd altijd rekening met het soort wegen op je bestemming.

Griekse rijstijl: De Grieken trekken zich niet zoveel aan van de lijnen op de weg en vaak zijn er zoveel lijnen dat je meer bezig bent met het uitzoeken van hoe en wat, dan effectief op de baan te letten. ‘Waarom rijdt die toch zoveel naar rechts?’, vroegen we ons de eerste dagen af.. Grieken steken je links voorbij op een tweevaksbaan en daarvoor moet jij zo rechts mogelijk rijden. In het begin met een klein hartje, maar halverwege de reis trek je je daar niets meer van aan. Tip 2 aan mezelf: zoek op voorhand wat tips & tricks op over de lokale rijcultuur 😉

Reisgids Kreta Sunny Cars - MRJLN

Wegen: De wegen zijn over het algemeen best goed onderhouden, zeker de hoofdweg die van west naar oost loopt. Van zodra je richting en in de bergen rijdt, kan de situatie wel eens veranderen. Been there, done that en ik kan je verzekeren dat ik nog nooit zoveel stress gehad heb in mijn leven. We reden van de ene haarspeldbocht naar de andere, waar we ondertussen ook loslopende geiten en tegenliggers moesten ontwijken. En alles wat je bergop rijdt, moet je uiteindelijk ook eens bergaf.. Conclusie: al bij al mis ik het rijden op Kreta wel!

Parkeren: In de grote steden zijn er verschillende gratis en al dan niet bewaakte betaalparkings. Afhankelijk van het tijdstip moet je je soms wel assertief opstellen om een plaatsje op te eisen. “Teveel auto’s, te weinig parkeerplaatsen”, aldus een Griekse wiens plaatsje we trots bemachtigden. Het verbaasde me dat je aan (populaire) stranden gewoonweg dichtbij gratis kan parkeren.

Afhankelijk van wat voor type reiziger je bent, heb je niet altijd een huurwagen nodig. Er zijn voldoende mogelijkheden om toeristische trekpleisters met een bus te bezoeken. Hiervoor informeer je best even in het hotel of vakantiepark waar je verblijft. Daarnaast is het huren van een quad of brommer ook helemaal trendy op Kreta.

PRAKTISCH: ACCOMMODATIE

Onze vereisten: een zwembad, moderne studio of appartement en niet al te ver van de luchthaven. We vonden dit allemaal in Stellina Group Hotels (via Booking.com) in Chania, op zo’n 12 minuten rijden van het stadscentrum. Twee zwembaden, keuze tussen studio’s en appartementen met eigen terras of balkon, op 100 meter van het strand, gratis parking,… Ontbijten is er mogelijk, maar hier zorgden we zelf voor door inkopen te doen in de lokale supermarkten. Er is een keuken met een beperkte selectie keukengerei. Op het domein vind je ook een restaurant en bar, maar onze voorkeur ging uit naar uiteten gaan of gezellig aperitieven op ons terras. De studio lag in het rustigere gedeelte, maar eigenlijk was het er naar mijn mening enorm kalm. Voor zes nachten in deze accommodatie (zonder ontbijt) betaalden we € 616,00.

Zeker een aanrader om hier eens te verblijven!

Stellina Group Village Kreta Reisgids MRJLN

Heb je zelf tips? Deel ze dan gerust in de reacties.

Logo Marjolein
Foodguide Amsterdam MRJLN Simply Say Marjolein

2 Comments

 • Reply Petra

  Oh handige tips! Kreta staat misschien voor volgende zomer op de radar, dus meer tips zijn zeker welkom 😉

  27 september 2021 at 11:05
  • Reply Marjolein

   Zeker doen!! Kreta was zo verrassend mooi. Leuke eerste kennismaking met Griekenland.

   6 oktober 2021 at 11:21

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Geverifieerd door ExactMetrics