MARRAKESH – PRAKTISCHE TIPS

on 4 januari 2023

Ondertussen ligt onze trip naar Marrakesh alweer even achter ons. Een bestemming die hoog op mijn lijstje stond, waar ik met enige stress naartoe vertrok en met mixed feelings terug naar huis keerde. Aan de reacties op mijn stories te zien, waren jullie heel benieuwd naar de blogpost(s)! Het ideale moment om de eerste blogpost ´Marrakeshpraktische tips‘ met jullie te delen.

Ik kreeg veel vraag naar basis informatie dus bij deze bundelde ik alles rond transportovernachting en algemene tips in een (hopelijk) overzichtelijke blogpost ‘Marrakesh – praktische tips‘. Is er iets niet duidelijk of heb je nog meer vragen? Reageer dan zeker onder de blogpost of stuur me een mailtje! Happy to help.

Marrakesh - praktische tips MRJLN Simply Say Marjolein

1. TRANSPORT

Na wat rondvragen op Instagram, zijn 3 – 4 dagen voldoende om in Marrakesh te vertoeven. Het was even puzzelen met onze agenda´s en de vluchturen van verschillende maatschappijen, maar uiteindelijk vlogen we met Ryanair. Niet de beste optie, I know, maar dit gaf ons de kans om 6 volle dagen ter plaatse te zijn. Ideaal als je ook wat excursies plant of gewoon wat wil genieten van de rust in jouw riad of hotel.

Eenmaal aangekomen op de luchthaven moet je door de paspoortcontrole en die kan (heel) lang duren. Houd hier rekening mee bij het boeken van jouw taxi. Onze chauffeur heeft zeker een uurtje langer moeten wachten en was not so amused. Wij boekten een taxi via ons riad en betaalden € 20, wat eigenlijk teveel is. Er werd ons nadien verteld dat 100 à 150 dirham een correcte prijs is. 150 dirham is zelfs al aan de duurdere kant, probeer dus zeker te onderhandelen 😉 

Neem je de taxi om je te verplaatsen? Vraag dan op voorhand aan het personeel in het hotel of de riad wat het maximaal mag kosten. Als toerist zal je nog teveel betalen, maar zo heb je een idee tot welk bedrag je mag afdingen bij de petit taxis. Deze taxi’s rijden voornamelijk in de Medina en zullen je niet snel buiten de Medina brengen. Daarvoor zijn grand taxis er. Een GT heeft vaste prijzen die ook op de venster kleven, maar onderhandelen is zeker mogelijk! Je kan ook steeds vragen of ze blijven wachten op je, wanneer je ergens gaat waar er weinig tot geen taxi’s komen (vb. Cactus Thiemann). Hiervoor rekenen ze wel extra, wees je hiervan bewust maar ook hier is onderhandelen de boodschap.

Vanuit onze riad hebben wij eigenlijk heel veel te voet gedaan omdat we de tijd hadden. Zo creëerden we voor onszelf de mogelijkheid om veel te zien. Het was pas na onze ervaring op de tweede avond dat we besloten om ’s avonds een taxi te nemen als we ons onveilig voelden. Het is dus zeker mogelijk om Marrakesh te voet te ontdekken, afhankelijk van de soort reiziger dat je bent natuurlijk. 

Marrakesh - praktische tips MRJLN Simply Say Marjolein

2. OVERNACHTING

Een hotel, AirBnB of toch een riad? De keuze was hier snel gemaakt aangezien we de gastvrijheid en schoonheid van een riad wilden ervaren.

Via Booking.com zochten we er de mooiste uit om nadien op locatie en budget te filteren. First things first 😉 Uiteindelijk kozen we voor Riad Alboraq in het noorden van de Medina. Prijs – kwaliteit zat deze goed en ook de locatie was in orde. Er liggen niet veel restaurants in de buurt, dus daarvoor moet je ´s avonds de vele kleine straatjes trotseren. Not my forte. We namen ons ontbijt in de riad en het was zalig om midden november op het zonnige terras te kunnen ontbijten. Het personeel was su-per behulpzaam, al botsten we meer dan eens op de taalbarrière en er was zo goed als geen Wi-Fi op onze kamer. Gelukkig kochten we op de luchthaven een lokale simkaart. Meer hierover in puntje 3. 

Marrakesh - praktische tips MRJLN Simply Say Marjolein

3. MARRAKESH PRAKTISCHE TIPS – ALGEMEEN

  • Roaming:

   Blijf je graag bereikbaar zonder je blauw te betalen aan roamingkosten? Kies dan voor een lokale simkaart. Deze worden gratis uitgedeeld op de luchthaven, weliswaar exclusief data of belminuten 😉 Wij kozen elk voor een simkaart met 10GB + belminuten en betaalden ongeveer € 20. Je moet al heel zot doen om dit op te krijgen, maar gezien de excursies die we gepland hadden, leek ons dit de meest comfortabele keuze. Niet iedereen spreekt even goed Engels of Frans, dus Google Translate is soms je beste vriend. 
   PS. Bij Mobile Vikings kan je geen pakketten kopen om roaming te hebben buiten de EU, dus ik kon sowieso geen verbinding maken met het lokale 4G-netwerk.
   PSS. Je kan ook virtuele simkaarten kopen bij oa. Airalo. Google maar eens.

  • Water:

   Misschien een logische tip, maar pas op met het drinken van kraantjeswater of het eten van rauwe groenten. Koop liever een grote fles water waarmee je je tanden kan poetsen. Tenzij je ijzeren darmen hebt natuurlijk.

  • Kledij:

   Een kort shortje of topje met diepe décolleté is een echte no go in de Medina. Probeer je zoveel mogelijk aan te passen, wat ook een teken van respect is. Je wordt sowieso aangesproken, nageroepen en aangestaard maar hoe bloter je gekleed gaat, hoe meer last je ervan zal ondervinden. Zelfs vrouwen zullen je afkeurend aankijken. Ik droeg standaard lange jurken die mijn schouders en een groot deel van mijn armen bedekten. Daarboven droeg ik ook steeds een sjaal, zelfs in 30°. Deed ik dit niet, dan voelde ik me enorm aangestaard en het nam een stukje zorgeloos reizen weg. Op excursie buiten de stad is een shortje wel gewoon ok.

  • Geld:

   Op luchthaven wisselden we een groot deel van onze € in zodat we even verder konden. In bijna alle restaurants en winkels kan je met de kaart betalen, maar cash is altijd handig voor kleinere uitgaven in de souks, water of een toiletbezoek. 

  • Reality check:

   Op onze tweede dag hadden we helaas de malchance om een tijdje achtervolgd te worden. Geen leuke ervaring, maar wel de realiteit dat dit kan gebeuren. We probeerden de achtervolger af te schudden, maar zelfs toen we hulp zochten in een lokale winkel op een druk plein bleef hij ons in de gaten houden. Met wat Frans, Engels en Google Translate hielpen twee verkopers ons, eentje sprak de man aan en de andere begeleidde ons naar een taxi. Die avond heeft het veiligheidsgevoel bij mij wel een serieuze knak gegeven, tegelijkertijd leerden we ook dat je voor een taxirit dus echt wel mag afdingen. 

  • Doe navraag wanneer je twijfelt over een bepaalde buurt. Zo was er bij ons twijfel om de tanneries in de wijk Bab Debbagh te bezoeken. Uiteindelijk kregen we negatief advies van onze vrouwelijke gids en ook van een Marokkaanse vriend kreeg ik te horen dat je een groot deel van deze wijk best mijdt. Dit geldt niet voor de hele wijk, maar de grens is zeer vaag. Lees je op voorhand in, dat is mijn beste advies en vertrouw op ervaringen van anderen.

Marrakesh - praktische tips MRJLN Simply Say Marjolein

 Hopelijk vonden jullie deze ‘Marrakesh – praktische tips’ nuttig!
Stay tuned voor deel 2.

Citytrip Wenen - MRJLN Simply Say Marjolein
Londen MRJLN Simply Say Marjolein

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics