KRAKOW| WHAT TO DO/ WHERE TO SLEEP?

on 20 februari 2017

Na een lange, koude en vermoeiende dag voelt een warme (regen)douche en een goed bed als een extra verwenmoment. Dubbele punten voor het appartement waarin ik verbleef tijdens mijn verblijf in Krakau.

Eerder deze maand schreef ik al een blogpost over de gezelligste hotspots, maar wat is er nog te doen in de stad naast lekker eten en drinken? Dat ontdek je in de laatste blogpost over mijn eerste citytrip van 2017!

Het appartement ligt op ongeveer 10 minuten stappen van het oude stadscentrum, het treinstation en een 30-tal minuten van de Joodse wijk. Om nauwkeuriger te zijn, in de wijk ‘Kleparz’. In de dichte omgeving waren er enkele supermarktjes, een universiteit en een paar restaurants.

Dit was mijn allereerste AirBnB-ervaring en je hoort mij niet klagen. Prijs-kwaliteit is dit appartement zeker een aanrader.

Bezoek Kraków

Net zoals in Warschau koos ik hier ook voor een ‘Free Walking Tour‘ bij dezelfde organisatie. Dagelijks heb je de keuze tussen een wandeling in het oude stadscentrum, het Joodse of lugubere Krakau. Wegens tijdsgebrek kon ik me enkel inschrijven voor eentje, nl. een ontdekking van het centrum. De gids had een droge humor en wist ons te boeien met de interessante geschiedenis van de stad.

‘Waarom hangt er nog overal kerstverlichting?’, vroeg ik me al de hele tijd af. In Polen laten ze die verlichting hangen tot de winterperiode voorbij is. Zo zijn de steden ook magisch en sfeervol in de donkerste maanden.

Dagtrip Auswitch – Birkenau

Bij een eerste bezoek aan Krakau kan een daguitstap naar Auswitch – Birkenau niet ontbreken. Er rijdt ongeveer elk uur een busje naar het concentratiekamp, tickets zijn op de bus zelf verkrijgbaar of in voorverkoop. De busrit zelf is – afhankelijk van de chauffeur – een hele belevenis. Zet je vooraan zodat het Poolse landschap en dorpjes niet aan je voorbijgaan.

Plan bij voorkeur een bezoek tijdens de wintermaanden, want naar mijn mening kruipt de horror dan nog meer in je lijf dan tijdens de zomermaanden wanneer je er in een korte short rondloopt.

Enkele tips:

 • Voorzie een klein lunchpakketje, want rondom is er niets voorzien voor individuele bezoekers.
 • Tussen beide kampen rijdt enkele malen per uur een bus.
 • Boek je gratis toegangsticket op voorhand via de website. Per uur zijn er maar x-aantal tickets beschikbaar.

Verdwaal in Kazimierz

Het hippe Krakau, daarvoor moet je naar de Joodse wijk Kazimierz gaan. Ik kan me voorstellen dat het hier in de zomer een echte place-to-be is. Tal van restaurants en bars trekken de aandacht naar zich toe. Je weet niet waar eerst te kijken. Ik testte alvast Cytat Café uit, volgens hen serveren ze hier de beste koffie van de stad.

Gooi je stadsplan aan de kant en verdwaal in de kleine straatjes. Heel groot is het niet, dus letterlijk verdwalen zal je niet doen.

Bezoek zeker het Joodse kerkhof en Galicia Jewish Museum als je een passie voor geschiedenis hebt.

 – Wat moet ik zeker doen bij mijn volgende trip naar Krakau? – 

EC-1 Łódź citytrip

4 Comments

 • Reply Marie

  Krakau staat zeker op mijn to do-lijstje! Zo’n free walking tour lijkt me echt heel leuk om te doen 🙂

  5 maart 2017 at 12:35
  • Reply Marjolein

   Dat is telkens een echte aanrader!

   5 maart 2017 at 16:44
 • Reply Falderie

  Wij zijn deze zomer ook in Krakau geweest. Auschwitz hebben we helaas niet kunnen doen en dat is allemaal de schuld van de paus en de wereldjongerendagen! 🙂
  Ik vond het wat dubbel: enerzijds vond ik het jammer dat we er niet naartoe konden, anderzijds denk ik dat het toch ook een akelige ervaring is…

  2 maart 2017 at 09:01
  • Reply Marjolein

   Als je een beetje geschiedenis-minded bent, is het wel een interessante ‘ervaring’. Het was niet mijn eerste concentratiekamp, maar deze ging toch ook nog door merg en been.

   3 maart 2017 at 11:53

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Geverifieerd door ExactMetrics