POLEN: Łódź , MEER VAN DAT ALSJEBLIEFT

on 27 januari 2019
EC-1 Łódź citytrip

Polen, een land naar mijn hart. Eind september kreeg ik de kans om voor de derde keer naar Polen te reizen, deze maal volledig in teken van mijn blog. Een kans die ik trots met beide handen greep. Na Gdansk, Krakau en Warschau stond deze keer de industriële stad Łódz [woodge] op het programma.

Vorig jaar werd de derde grootste stad van Polen zelfs verkozen tot tweede best-value bestemming door Lonely Planet. Niet mis toch? Ik neem jullie graag mee op een korte kennismakingstocht doorheen Łódz.

 8ste Light Move Festival & Łódz

De focus tijdens deze citytrip lag vooral op het Light Move Festival. Sinds 2010 vindt dit lichtfestival vindt jaarlijks net na de zomer plaats en dit gedurende slechts 1 weekend. Wist je dat dit een van de meest bezochte lichtfestivals in Europa is? Doorheen de stad vormen verschillende mappings, installaties, projecties en illuminaties een heus lichtparcours. Goed voor zo’n 39 verschillende stops. Tijdens dat specifieke weekend is het er -enkel ’s avonds- over de koppen lopen, maar laat dit je zeker niet afschrikken.

Van alle installaties waren de mappings mijn persoonlijke favoriet. Elk jaar kiest de organisatie enkele belangrijke gebouwen uit waarop deze zullen plaatsvinden. Ze worden als het ware tot leven gewekt en vertellen een historische of actuele gebeurtenis. Als toerist vaak moeilijk te begrijpen, maar de kunst van de animatie maakt alles goed.

Tip: Zoek zeker ‘Light Move Festival 2018 Łódź’ eens op via Youtube en je voelt onmiddellijk wat ik bedoel 😉

Light Move Festival Łódź MRJLN Simply Say Marjolein Light Move Festival Łódź MRJLN Simply Say Marjolein

 Musea, street art & Łódz

Overdag is er natuurlijk ook voldoende te beleven in de stad. Afhankelijk van de interesses zijn er voldoende musea met oa. het Textielmuseum, Film Museum, Museum of Art ms1 & ms2,… Ik geef je wel mee dat veel van deze musea (nog) niet ingespeeld hebben op internationale toeristen. Vaak is er weinig informatie in het Engels te vinden, tenzij je een persoonlijke gids bij hebt (zoals wij). Als er een museum is dat je zeker niet mag overslaan, is het EC-1 wel. Dit is het moderne hart van de cultuur, wetenschap en kunst waar de stad om gekend is. Het gebouwencomplex bestaat uit twee delen, elk met hun eigen kenmerken zoals: The Centre for Science & Technology, modernste planetarium van Polen, National Centre for Film Culture,… Er wordt ook steeds gezorgd voor vernieuwing en creatieve evenementen. Het mooiste uitzicht op de stad heb je trouwens vanop de toren in het EC-1 complex.

EC-1 Łódź citytrip

Houd je voornamelijk van kunst in open lucht? Dan zijn de vele murals zeker iets voor jou! Street art is hip en dat hebben ze ook in Łódz goed begrepen. De stad is er zelfs op internationaal vlak voor gekend. De 12 werken zijn verspreid over de stad en allemaal op wandelafstand van elkaar. Mijn nationale trots kwam naar boven toen ik merkte dat onze eigenste Roa ook hier met een muurschildering mag pronken. Een andere favoriet is het werk van de Braziliaan Eduardo Kobra.

street art roa Lodz MRJLN Simply Say Marjolein Eduardo Kobra street art Łódz

Piotrkowska, Manufaktura & Łódz

Een centraal plein waar de hoofdstraat in overloopt zoals in vele grote steden, heeft de stad niet. Piotrkowska is de belangrijkste straat in Łódz en is tevens de langste voetgangersstraat in Europa (<5km). Verlaat af en toe eens de hoofdstraat en laat je verleiden door de vele ‘binnenkoertjes’ met elk hun eigenheid. OFF Piotrkowska springt met kop en schouders boven de andere uit. Binnen de muren van een oude fabriek klopt het gastronomische hart van de stad. Je vindt er oa. verschillende restaurants, lokale winkels, bars, artiesten en zelfs de lokale markt!

De industriële stad heeft ontelbare fabrieken die door vernieling niet langer als fabriek dienen. Waar vroeger de Izrael Poznański fabriek gevestigd was, ligt nu het echte hart van de stad ‘Manufaktura‘. Je hebt er talloze restaurants, winkels, het textielmuseum, Museum of Art ms1 & ms2, … Vaak wordt naar Łódz verwezen als de red-brick city en hier merk je ook echt waarom.

Piotrkowska Street Łódz citytrip OFF Piotrkowska Łódz citytrip Łódź citytrip Łódź citytrip Łódź citytrip Manufaktura Łódz citytrip

Koffie & Łódz

Over koffiebars in de stad kan ik helaas niet veel schrijven. Het programma liet het ontdekken ervan niet echt toe en wanneer er dan een gaatje vrij was, waren ze natuurlijk bijna allemaal gesloten. Waar sommige steden een overaanbod hebben, heeft Łódz er veel te weinig. We stapten binnen bij The Brick & Kawiarnia Podwyrku. Twee totaal van elkaar verschillende concepten, elk met hun eigen charmes.

Bij koffie hoort natuurlijk ook gebak! In elke stad ga ik op zoek naar de lekkerste donuts, helaas moesten ze me hier teleurstellen. Geen donuts voor Marjolein, maar wel hun variant hierop. Ik heb er niet van geproefd (teveel koffie en te weinig tijd), maar beloof me dat je dit zeker niet overslaat bij een bezoek aan de stad?

Łódz foodguide citytrip MRJLN Simply Say Marjolein Lódz The Brick foodguide city trip MRJLN Simply Say Marjolein Lódz foodguide city trip MRJLN Simply Say Marjolein

Restaurants & Łódz

Pakweg 10 jaar geleden reisde ik voor de allereerste keer naar Polen met de CM. Voor die tijd een iets apartere bestemming, maar ik heb er zoveel leuke herinneringen aan. Het enige negatieve dat ik me herinner, is het verschrikkelijk slechte eten van toen. Tijdens mijn vorige trip naar Warschau & Krakau moest ik mijn mening volledig herzien en ook nu werd ik iedere keer opnieuw verrast. De typische Poolse keuken hebben we helaas niet kunnen proeven wegens omstandigheden (lees: cancelled flight), maar elk restaurant waar we gingen eten was een schot in de roos. Overal waren er gevarieerde en gezonde gerechten terug te vinden met de nodige aandacht voor intoleranties. Ik heb er mijn buikje rond gegeten. In tegenstelling tot de musea zijn de restaurants wél goed voorbereid op internationale reizigers en studenten. Eten en drinken in Polen is trouwens echt niet duur!

Enkele aanraders: Cud Miód (ook in Warschau), Bawełna, Browar Księży Młyn (tragere service) en Spółdzielni.

Lódz foodguide city trip MRJLN Simply Say Marjolein Łódz foodguide citytrip MRJLN Simply Say Marjolein Lódz foodguide city trip MRJLN Simply Say Marjolein

Hebben jullie al zin gekregen om Łódz te gaan ontdekken?

MRJLN Simply Say Marjolein
Deze blogpost kwam tot stand door een samenwerking met de Toeristische Dienst van Polen. Meer informatie over samenwerkingen staat in mijn disclaimer.
Harry Potter Studio Tour MRJLN Simply Say Marjolein

1 Comment

 • Reply Inge

  Hey Marjolein,
  Of zeg ik beter: globetrotter? 😉 Wel, dat ziet er inderdaad goed uit! Tijd om Polen eens wat nader te bekijken, zoals Tom Waes onlangs ook al deed. 🙂 Dat gebak en dat eten ziet er wel heel erg lekker uit… Ik kan amper wachten tot ik terug wat langer kan stappen om terug erop uit te trekken. Lijkt me heerlijk. Fijne post weeral collega! 😉
  Dikke kus, Inge x

  3 februari 2019 at 12:11
 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Geverifieerd door ExactMetrics