SEVILLA WINTER ESCAPE

on 8 april 2025

Terug naar Sevilla: meer dan een derde keer waard

Sinds onze wintertrip naar Barcelona vorig jaar heb ik mijn vriend langzaam maar zeker kunnen overtuigen van het concept winter escape — de kunst van de Belgische kou ontvluchten zonder jetlag. En nog belangrijker: van mijn liefde voor Spanje. Dit jaar viel de keuze op Sevilla. Niet voor het eerst voor mij, wél een primeur in de winter én voor hem.

Was het de zon? De geur van sinaasappelbomen? De mix van Moorse pracht en Spaanse flair? Geen idee — waarschijnlijk alles samen. In deze blog geen “Sevilla in 7 tips” zoals de vorige keer, maar een persoonlijke herontdekking: wat ik deze keer anders deed, wat me nóg meer charmeerde, en waarom Sevilla met gemak een repeat waard is.

PS. Onderaan deze blogpost vind je een handige ‘Google My Maps’ link met alle gebundelde Sevilla adresjes.

TRANSPORT & VERBLIJF IN TIJDENS JOUW SEVILLA WINTER ESCAPE

Sinds een paar jaar neem ik standaard de eerste tien dagen van februari verlof — ideaal voor een korte ontsnapping aan de Belgische winter. We waren dus redelijk flexibel qua reisdata, wat het zoeken naar een betaalbare vlucht net iets makkelijker maakte. Na wat vergelijken bleek rechtstreeks vliegen op Sevilla met Ryanair de beste optie. (Vorige keer vlogen we op Málaga en reisden we nog met de bus door naar Sevilla — mooi, maar net wat omslachtiger.)

Vanaf de luchthaven is het trouwens super eenvoudig: je stapt op de bus naar het centrum en nog geen dertig minuten later stapten we af aan de dichtsbijzijnde busstop. Van daaruit was het nog een goeie 30 minuten stappen naar ons appartement, geboekt via Booking.com. We verbleven in Divi Apartments Valvanera, een rustig gelegen plek net buiten de drukte. Geen overbodige luxe, maar wel alles wat je nodig hebt: een degelijk bed, een kleine keuken en voldoende ruimte om even tot rust te komen tussen het wandelen, eten en zon opsnuiven door.

FOOD & DRINKS IN SEVILLA

Eten in Sevilla is (nog steeds) een feest. Van slow brunch tot snelle tapasrondes — de stad stelt niet teleur. Een paar van onze favoriete stops deze keer:

Ontbijt/brunch vlakbij ons verblijf

  • Parcería Café: hippe koffiebar met goede vibes, specialty coffee en lekkere toast.

  • Feria83: iets klassieker, maar gezellig en perfect voor een stevig ontbijt om de dag te starten.

🍽️ Tapas sharing bij Artefacto Bar: Een fijne ontdekking! Moderne tapas, maar zonder pretentie. Mijn vaste waarden: pimientos de padrón en patatas bravas.

🌉 Tapas in Triana: Deze wijk wordt steeds populairder bij toeristen, maar je vindt er gelukkig nog authentieke parels.

  • Favoriet hier: Las Golondrinas op Pagés del Corro – old school, charmant en altijd lekker. Perfect voor een klassiek rondje tapas.

🌮 Tradities in ere houden: Mexicaans bij Taqueria Mano de Santo: Zó goed dat we er twee keer gingen. Geen reisje zonder minstens één Mexicaanse tussenstop. Authentieke smaken, casual sfeer en gewoon verslavend lekker.

🍹Montana Cocktail Bar: Een hippe, experimentele cocktailbar met een innovatief aanbod van cocktails. Als je, zoals wij, geen alcohol drinkt, dan moet je weten dat de mocktails helaas niet dezelfde wow-factor hebben als de cocktails. Toch de moeite voor een unieke sfeer en een drankje voor de liefhebber! (blame it on TikTok)

Deze slideshow vereist JavaScript.

GRATIS TOEGANG

Elke woensdag vanaf 15 uur tot sluitingstijd kan je ‘Plaza de Toros‘ gratis bezoeken (néén, er vinden op dat moment geen stierengevechten plaats)! De tickets vliegen razend snel de deur uit dus wees er op tijd bij. Plaza de Toros is de grootste en belangrijkste arena voor stierenvechten in Spanje. Ik had er nog nooit eentje bezocht en zou er wellicht ook nooit voor betalen, maar gezien de toegang gratis was, leek me dit een ideale kans. Gratis toegang én een audioguide, win-win! Ook wel de perfecte kans om dit deel van de Spaanse cultuur beter te begrijpen. Vlakbij ons verblijf ging de wekelijkse donderdagmarkt (Mercadillo histórico “El Jueves”) door. Een vintage / brocante markt met tal van kraampjes. Héél druk, dus als je wilt komen snuisteren ga dan vroeg in de ochtend.

DAGTRIP NAAR HET ALHAMBRA

Wist je dat je vanuit Sevilla heel vlot andere steden in Andalusië kan bezoeken? Voor mij was het simpel: tijdens mijn derde keer in Sevilla moest ik gewoon het iconische Alhambra bezoeken. We reisden met de bus (ALSA, ongeveer 3 uur rijden), wat de perfecte manier was om van de Andalusische natuur te genieten onderweg. Ik schreef er eerder al kort over, maar reizen met de bus (en met uitbreiding de trein) in Spanje is een aanrader.

🎟️ Ticket voor het Alhambra via GetYourGuide (of de officiële website): Boek ruim op voorhand! Zorg er zeker voor dat je ticket toegang geeft tot de Nasrid Paleizen, niet te missen. Wij boekten extreem last-minute hadden het geluk om via Get Your Guide nog tickets (met audioguide) te kunnen scoren.

  • Wil je voldoende tijd en de mooiste foto’s kunnen maken? Kies dan een van de vroegste tijdsloten, wederom boek op tijd. Wij hadden een plekje om 14u.
  • Controleer goed waar het ticket afhaalpunt is, want dit is vaak niet dezelfde plek als de officiële ingang.

  • Wees op tijd! Er is een strenge controle bij zowel het afhaalpunt als de ingang.

🚶‍♂️Wandeling naar het Alhambra: Ben je slecht te been? Neem dan de stadsbusje (of een taxi), maar als je goed te been bent, kan ik je alleen maar aanraden om de wandeling te maken. Je kunt het Alhambra vanaf twee kanten bereiken, maar wij kozen voor de idyllische route langs het water — een prachtige ervaring. Voor de terugkeer namen we een steile helling. Thank god dat we deze niet hadden gekozen voor de heenweg! Het is een pittige klim, maar de moeite waard voor het uitzicht.

Ben je voor de eerste maal in Andalusië, bezoek dan eerst Alcázar de los Reyes Cristianos (Cordoba), daarna Koninklijk Paleis ‘Real Alcazar’ (Sevilla) om de drievuldigheid af te sluiten met een bezoek aan het Alhambra. Doe je het the other way around, dan kan ik je niet dezelfde ‘WAUW’-ervaring garanderen. Want het Alhambra is écht oprecht next level. Trek hier ook echt een hele dag voor uit.

In de zomer trekken we opnieuw richting Andalusië en dan kunnen we Granada echt als stad bezoeken, zonder tijdsdruk.

 

HERONTDEKKEN VAN DE KLASSIEKERS (& EEN HIDDEN GEM)

Ook al was het mijn derde keer in Sevilla, sommige plekken verdienen gewoon een herkansing. Of beter gezegd: een herontdekking. Plaza de España, het Real Alcázar, de kathedraal van Sevilla en de Giralda-toren blijven absolute hoogtepunten, hoe vaak je ze ook ziet of bezoekt. Vooral de kathedraal — wat mij betreft één van de mooiste bouwwerken is die ik in mijn leven al heb gezien — wist me opnieuw compleet te overdonderen.

We boekten onze tickets vooraf via GetYourGuide, wat ik trouwens iedereen kan aanraden, ongeacht het seizoen. Zelfs in februari zijn dit populaire trekpleisters, en met een vooraf geboekt ticket vermijd je lange wachtrijen en last-minute stress. Zeker doen dus.

Vorige keer bezocht ik het minder bekende Las Dueñas – Casa de Alba, een charmant paleis dat me toen echt verraste. Deze keer stond Casa de Pilatos op het lijstje — een minstens even indrukwekkend stadspaleis, en zeker de moeite waard. Het gebouw is een mix van gotiek, Mudejar, renaissance en barok, en ademt op elke binnenplaats die typisch Andalusische elegantie uit. Vooral de kleurrijke azulejo-tegels, weelderige patio’s, sinaasappelbomen en het uitzicht vanaf de bovenverdieping maakten indruk. Een ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad, zonder de stad echt te verlaten.

Tip: In het toegangsticket zit een audioguide inbegrepen (QR-code om te scannen) – breng dus zeker je koptelefoon of oortjes mee! Perfect om de geschiedenis van het paleis te begrijpen.

Viva la winterzon! 🌞

Logo Marjolein
24 UUR IN LULEÅ

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics