7 TIPS OM SEVILLA TE ONTDEKKEN

on 11 juni 2022

7 jaar geleden verbleef ik voor de eerste maal in het prachtige Sevilla. ‘Ooit kom ik er nog eens terug’, zei ik tegen mezelf. En zo geschiedde het. Dankzij een buitenkansje, vertrokken we begin mei voor een lang weekend naar Sevilla en Córdoba.

Voor jullie heb ik 7 tips om van een city trip naar Sevilla een succes te maken!

TRANSPORT & HOTEL

Het uitzoeken van een reisroute, daar zie ik altijd enorm tegenop. Even doorbijten en dan begint het leuke gedeelte pas echt! We vlogen vanuit Oostende naar Málaga (TuiFLY), om daar de bus (ALSA) naar Sevilla te nemen. Terugvliegen deden we vanaf Madrid (Iberia – never again!). Om in Madrid te geraken, namen we de trein (RENFE) vanuit Sevilla.

Ik houd ervan om in Spanje met het openbaar vervoer te reizen. De bus is meestal spotgoedkoop, de WiFi werkt goed en de landschappen zijn fe-no-me-naal! Ook voor de treintickets kan je vaak batjes doen. 

Onze uitvalsbasis was Novotel Sevilla, een hotel op wandelafstand (30′) van het centrum, vlak aan een metrohalte en zeer uitgebreid ontbijt. Rooftop bar met zwembad: check! Een aanrader volgens ons. Verder wijk ik er niet over uit, aangezien mijn reisbuddy voor Accor werkt en dan zijn de voordelen niet standaard inbegrepen 😉 

LAAT JE VERRASSEN DOOR HET ALCÁZAR

Een bezoek aan het Koninklijk Paleis ‘Real Alcazar’ en Sevilla gaan hand in hand en kan ik alleen maar aanraden. Wij kochten op voorhand (must do!) een combiticket via Get Your Guide en hadden super veel geluk met onze gids. Je kan echt uren rondlopen in het Alcázar en de verschillende tuinen, dus zorg zeker voor voldoende drank. 

‘Alcazar’ is het Spaanse woord voor kasteel en vindt de oorsprong in het Arabische woord al-qasr. Het Koninklijk paleis is eigenlijk een complex van paleizen opgebouwd in de  Mudéjar-stijl. Dit is een bouwstijl met veel Moorse en Christelijke invloeden. Vergis je niet, het is niet enkel een museum, maar wellicht ook het oudste nog in gebruik zijnde paleis van Europa. Wanneer de koning Sevilla bezoekt, is dit UNESCO-Werelderfgoed zijn verblijf.

PS. Probeer het bezoek zo vroeg mogelijk op de dag te doen. Bezoekers zullen er altijd zijn, maar de kleuren komen veel meer tot leven zonder de felle middagzon er pal op.

Sevilla MRJLN

BEZOEK DE KATHERDRAAL EN SMEER JE KUITEN IN VOOR LA GIRALDA 

Catedral de Santa María de la Sede, oftewel de Kathedraal van Sevilla is de derde grootste kerk ter wereld én de grootste Gotische Kathedraal ter wereld. Een bezoek kan dus niet anders dan indrukwekkend zijn. Binnen in de Kathedraal vind je oa.  het grafmonument ter ere van Cristóbal Colón (Columbus), een schatkamer, schilderijen van grote kunstenaars en de toegang tot La Giralda (de minaret van de Kathedraal). Voor meer geschiedkundige informatie verwijs ik je graag door naar het wijde web. Via een steile helling wandel je naar het 104m hoge uitzichtspunt waar je een fantastisch zicht over de stad en de Kathedraal hebt. Vergeet onderweg zeker niet door de verschillende kijkgaten te piepen, want naar mijn mening zijn deze zichten nog fenomenaler!

Het combiticket waarover ik in het vorige stukje sprak, bevatte dus ook de toegangstickets voor de Kathedraal en La Giralda. 

STEEK HET WATER OVER EN GA GEVELSPOTTEN

De gevels in Sevilla schreeuwen om gefotografeerd te worden. We maakten half en half gebruik van de time to momo gids en zo wandelden we kilometers tussen de locals langs het water. Uiteindelijk staken we het water over om onze wandeling te hervatten in ‘Isla de la Cartuja‘ richting ‘Triana‘ en ‘Los Remedios‘. Overal waar je kijkt, spot je zonovergoten gevels die één voor één zoveel charme en zuiderse gastvrijheid uitstralen. Vergeet de ontelbare citroen-en appelsienbomen niet te spotten!

Via deze manier kwamen we ook uit bij ‘Mercado de Triana‘, een overdekte markt waar je heel wat voeding kan kopen. Ter plaatse kan je ook gewoon genieten van lokale lekkernijen en heerlijke koffie. 

Sevilla MRJLN

LAS DUEÑAS – CASA DE ALBA

Een van de hoogtepunten van deze city trip was het bezoek aan Las Dueñas – Casa de Alba. Het stond ergens op ons eindeloze lange lijstje, maar pas toen we in de buurt waren, dachten we eraan. What a mistake to miss this! De toegangsprijs bevat een audioguide wat het bezoek een extra waarde geeft. Het is er rustig en zo zo zo prachtig! Had ik het geweten dan zorgde ik voor een instaworthy outfit en foto, want je kan er echt plaatjes schieten. Ga misschien niet op het warmste moment van de dag en neem vooral je tijd om alle details te ontdekken.

ON-WIJS-LEKKER ETEN

Wanneer je aan Spanje denkt, dan ga je automatisch watertanden bij de gedachte aan tapas. Online (en offline) vind je genoeg adresjes zoals El Riconcillio (oudste bar), Torres y Garcia (Bib Gourmand 2021 – kleine porties – verschrikkelijke service), maar op den bots kom je vaak nog meer pareltjes tegen. Vlak achter ons hotel vond ik het visrestaurant Mareaviva en niet gelogen, de lekkerste vis die ik in tijden al gegeten heb. Of Edesna, waar de bazin je met veel liefde en passie de kaart voorstelt. Ik at er de beste croquetas van onze reis.

Heb je een bierliefhebber mee? Breng dan zeker een bezoekje aan Bierkraft, Hops & Dreams of Maquila Bar. Houd er rekening mee dat de meeste etablissementen sluiten tussen 17u – 2Ou, ook al zegt de website of Google iets anders 😉

In Sevilla vind je talloze rooftop bars om te genieten van een overheerlijke mocktail (in mijn geval) 😉 Wij beperkten ons tot ‘la terraza Hotel Doña María‘ waar we de kathedraal bijna konden aanraken. 

PS. Let op met het brood dat standaard op tafel wordt geplaatst. Je betaalt al rap € 1,50 – € 2 per persoon voor amper 1 stukje brood. Wees assertief als je dit toch niet plant op te eten en zeg dat je geen brood wenst.

DAGUITSTAP VANUIT SEVILLA NAAR CÓRDOBA

Om het maximale uit ons lang weekend te halen, besloten we de trein naar Córdoba te nemen. Lang leve omruilbare tickets, want het bezoek op zich resulteerde in een gigantische teleurstelling. Verschillende factoren samen, zorgden ervoor dat we zo’n 6 uur vroeger terug op de trein richting Sevilla sprongen. 

Een uitstap naar Córdoba is iets wat je sowieso moet kunnen afvinken tijdens een verblijf in Andalusië. Naast een bezoek aan de Mezquita (zeker doen!) en Alcázar de los Reyes Cristianos (teleurstelling als je eerst die in Sevilla bezocht hebt), is het ronddwalen in de vele kleine straatjes echt een aanrader. Behalve als er tientallen bussen gedropt worden… Even flashback naar bezoekersaantallen in steden zoals Venetië, Amsterdam en Dubrovnik voor het Coronatijdperk.

Van 3 – 15 mei was er ‘La Fiesta de los Patios de Córdoba‘, waarbij inwoners hun binnentuin(tje) openzetten voor het publiek en extra aandacht besteden aan de bloemendecoraties. De patios openen rond 10u de deuren en dan kan je gezellig aanschuiven in de ellelange rijen die zich vormen bij elke patio. Er bestaan verschillende wandelingen langs de patios verspreid over de stad, heel leuk idee en ik zag het volledig zitten 🙂 Maar doordat er ook nog zoiets is als ‘la siesta’ sluiten de patios de deuren tussen 14u – 17u. Jammer, want door de verschrikkelijke wachtrijen en de zeer warme temperaturen, is de goesting snel over.

Conclusie: Córdoba heeft zeker potentieel, maar zoek goed uit hoe druk en warm het er tijdens jouw gewenste periode kan zijn. 

TIPS OM MEE REKENING TE HOUDEN

Twee van de belangrijkste bezienswaardigheden in Sevilla zijn Plaza de España en Metropol Parasol (Setas de Sevilla). Wanneer ga je het beste? Is het überhaupt de moeite? Ik help je graag verder met enkele tips. 

Plaza de España is één van de mooiste pleinen die ik ooit al gezien heb. Impressionante gebouwen, omgeven door water, kleurrijke mozaïeken, live flamenco muziek,… En zo kan ik nog even doorgaan. MAAR het kan er crazy busy zijn, waardoor het niet altijd de nadruk nalaat die het eigenlijk verdient. Ik raad aan om hier ’s morgens vroeg of bij zonsondergang te gaan. Er zijn dan automatisch minder toeristen en de kleuren komen beter uit dan wanneer de zon er volledig op zit. #instaworthy foto’s gegarandeerd! Ik heb mijn eigen raad niet opgevolgd en daar al dik spijt van 😉 

Toen ik zeven jaar geleden in Sevilla was, kon je nog gratis op Metropol Parasol wandelen. Meer herinneringen heb ik er niet aan. Tijdens onze reisvoorbereiding spotte ik fantastisch mooie foto’s van bovenop het houten bouwwerk. Gratis blijft nooit gratis, en de toegangsprijzen die momenteel gehanteerd worden, vind ik het bezoek eigenlijk niet waard. Wij betaalden € 8 per persoon voor een bezoek tijdens zonsondergang. Niet het grote geld, maar ik had er wat tapas mee kunnen eten. The things we do for Instagram…

Laat jouw tips voor Spanje gerust na in de comments!

Citytrip Wenen - MRJLN Simply Say Marjolein

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics