Spanje| Ontdek Toledo – deel 1

on 20 maart 2016

Impressionant, oud, heuvelachtig, prachtig,.. Dit zijn slechts enkele kernwoorden om de stad Toledo te omschrijven. De stad van de drie culturen ligt op zo’n 75km ten zuidwesten van Madrid. Ideaal voor een tweedaagse uitstap wanneer je in de Spaanse hoofdstad verblijft.

Achter de grote stadsmuren bevindt zich een schat aan cultureel erfgoed. Het is dan ook niet voor niets dat Toledo op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Christenen, Joden en Arabieren leefden er eeuwenlang samen. Ben je in de ban van geschiedenis dan raad ik je de website van Spain.info of Toledo Turismo.

Vandaag verwen ik jullie met wat praktische informatie om het plannen van je trip wat eenvoudiger te maken. Ikzelf woonde er bijna 4 maanden waardoor ik mezelf toch een beetje als een insider beschouw.

Transport: Brussel – Madrid – Toledo

Half februari vloog ik met Brussels Airlines (SN) op Madrid (Madrid Barajas Adolfo Suárez, kortom Barajas). Met Brussels Airlines land je in Terminal 2. Tussen haakjes, de luchthaven bestaat uit vier terminals.  Alle luchtvaartmaatschappijen zijn verspreid over deze vier terminals. Madrid-Barajas ligt niet in het centrum van de stad waardoor je nog gebruik moet maken van het openbaar vervoer (of een huurauto). Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden voorzien: taxi, metro, bussen,.. Omdat ik met de trein naar Toledo reisde, kocht ik een ticketje voor de gele express bus. Een enkele rit kost je €5 en dan sta je in ongeveer 30minuten aan het metro- en treinstation (Atocha). Voordeel: er is Wi-Fi op de bus.

Wil je met de bus naar Toledo dan moet je in Avenida de América zijn. Vanuit deze transport hub vertrekken bussen naar verschillende steden in Spanje (Sevilla, Toledo, Granada,…). Ook is het een belangrijk metrostation. Hier kom je dus aan als je met de metro vanuit de luchthaven vertrekt. Meer informatie over de stadsbussen vind je hier.

Over de afstand Madrid – Toledo doe je met de hogesnelheidstrein RENFE slechts 30 minuten. Voor een enkele reis betaalde ik €12,90, maar koop je een retourtje dan komt het voordeliger uit dan tweemaal enkele reis. De treinen rijden enorm stipt, iets wat ik niet verwachtte in de laid back levensstijl van de Spanjaarden. Maar chapeau! In België kunnen ze er nog wat van leren. Van het treinstation in Toledo is het een kleine 10 minuten wandelen naar het stadscentrum. Een GPS om stadsplan voor deze korte wandeling heb je niet nodig. Eenmaal je buiten het stationsgebouw bent, neemt een roze lijn op de grond je mee naar het centrum. Je passeert trouwens een magnifiek uitzichtspunt op de stad met het Alcázar. Het station zelf zou ook op je to see-list moeten staan. Neem je de bus, houd dan toch zeker rekening met een reistijd van 60 minuten. Hier ga je max. €5 kwijt zijn voor een enkele reis en je komt iets dichter bij het stadscentrum toe. Het centrum ligt iets hoger dan het trein- en busstation, maar de roltrappen maken de klim net dat tikkeltje aangenamer. Vooral als je een valies bij je hebt.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics