STROATELOPERS: ONTDEK SITTARD MET MARJOLEIN

on 2 september 2024
Ontsnap aan de dagelijkse drukte en ontdek de charme van Sittard. Een weekendje weg in deze historische stad biedt een perfecte mix van rust, natuur, cultuur en gezelligheid. Laat je verrassen door de mooie straatjes, knusse cafés en prachtige natuur in de omgeving.

Sittard wacht op jou voor een onvergetelijke mini-vakantie!

Dat we in Nederland nog veel moeten ontdekken, was me al duidelijk tijdens een weekendje weg naar Tilburg. Toen de vraag kwam om Sittard te gaan ontdekken, aarzelde ik geen seconde. Op zo’n twee uurtjes rijden, sta je vanuit Brugge in het centrum van het Zuid-Limburgse Sittard. Parkeren doe je voor € 5 per dag in de ondergrondse ODA-parking (én parkeren is er zelfs gratis op zondag).

slapen als een roosje in Sittard

Overnachten deden we in de Prins Hendrik kamer in B&B Casa Mia, het kleinste kasteeltje van Sittard. Het pand met een eigen geschiedenis is een monument, waar sinds enkele jaren de B&B in gevestigd zit, uitgebaat door de sympathieke Marja en Rob. Alle details, van de slaapkamer, badkamer tot zelfs het servies tijdens het ontbijt, passen bij elkaar. Hierdoor wordt de beleving des te leuker. Ontbijt wordt op de kamer geserveerd en omvat alles wat je nodig hebt. Bij het inchecken wordt er al even gepolst naar persoonlijke ontbijtstijl/dieetvereisten, zodat er zo weinig mogelijk voedsel verspild wordt. Wens je iets mee te nemen omdat je nog een wandeling of fietstocht gepland hebt? Dat kan! Marja zorgt voor plastiek zakjes zodat je een sandwich of pistolet zorgeloos kunt wegsteken.

Parkeren kan voor de deur, maar wij lieten de auto tijdens het warme weekend in de ondergrondse parkeergarage staan.

heerlijk eten in Sittard

Van authentieke eetcafés, gezellige brasserieën en internationale keukens tot verfijnde restaurants met sterrenniveau, Sittard heeft voor ieder wat wils.

Lunchen deden we op het gezellige terras van Marktrestaurant MEDS, waar de Mediterraanse keuken vanuit een originele hoek op tafel wordt getoverd. Daarnaast staan ze ook gekend voor het aanbod aan verse vis, oesters en schaaldieren uit Zeeland. Bij het openslaan van een menukaart weet ik vaak in enkele seconden wat ik ga eten, maar bij MEDS had ik het oprecht moeilijk. Beginnen deden we met een verrassingstapasplank en daarna nam ik de ‘arroz con marisco’. Oprecht één van de betere restaurants waar ik in jaren al heb gegeten. En neen, dit schrijf ik niet omdat we dit aangeboden kregen 🙂

’s Avonds mochten we genieten van een gastronomisch diner bij Restaurant G7, één van de culinaire hotspots in Sittard. In een sfeervolle setting op het buitenterras werden onze smaakpapillen verwend, ja letterlijk! We kozen voor een 10-gangendiner met aangepaste non-alcoholische dranken, waarbij de creativiteit in de drankjes een nieuw niveau bereikte (hallo suikerspin!). De gerechtjes worden met passie en lokale, verse ingrediënten uit hun eigen pluk-en moestuin bereid. Een diner bij G7 is sowieso voor de gastronomische lezers onder jullie een must do wanneer je in Sittard bent. Als je de kans krijgt, probeer dan een tafeltje te bemachtigen in het monumentale Gruizenkerkje zelf.

activiteiten in Sittard

  • Start jouw verblijf in Sittard zeker bij de Visit Zuid-Limburg Experience Sittard-Geleen. Een interactief toerismekantoor zoals ik deze nog nooit zag (en ik kom uit de sector ;)). Doorheen de VVV ontdek je op een leuke manier de troeven van Sittard en wijde omgeving.
  • Boek daarna zeker een stadswandeling om de geschiedenis te leren kennen. Sowieso een meerwaarde in elke stad, vind ik persoonlijk. Gids Frans nam ons mee op stap en nu heeft Sittard geen geheimen meer voor ons. Ontdek meer over de ligging van Sittard, of kom te weten waarom er zoveel kerken zijn. Wellicht zal je na de rondleiding ook de bekendste inwoner van Sittard kennen (suɐɯɹǝH uooꓕ).
  • Bezoek de ‘Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart‘, 1 woord – PRACHTIG.
  • Heb je meer interesse in musea? Bezoek dan één van de verschillende musea waaronder, ‘Het Nieuwe Domein‘, museum voor hedendaagse kunst en erfgoed.
  • Heb je na al dan wandelen en bezoeken, nood aan rust en stilte? Zoek deze dan op in één van de vele geheime stadstuintjes dat Sittard rijk is.
  • Op onze laatste dag in Sittard, gingen we op pad om het wijnaanbod van Sittard-Geleen te ontdekken. De wandelrouteRoute des Vins Sittard‘ is zo’n 10,5km lang en brengt je langs de verschillende kleine wijndomeinen in de buurt. Onderweg volg je het druivensymbooltje om de juiste route te volgen, maar af en toe moet je toch eens goed kijken 😉 Wij drinken beide geen alcohol, maar als je into wandelen en natuur bent, dan kan ik deze route wel echt aanbevelen. Tussendoor kan je in lokale zaakjes genieten van een welverdiende pauze met glaasje wijn (of fris) en een soms een lokale specialiteit.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ik zou zeggen, ontdek het brede aanbod online en trek erop uit! Anders blijf ik nog uren doorgaan.

We komen zeker eens terug, want naar ons gevoel is Sittard de perfecte uitvalsbasis voor leuke fiets-en wandeltochten in de wijde omgeving. En als ik de berichtjes op Instagram mag geloven, zijn er wel meerdere onder jullie benieuwd naar deze pittoreske bestemming in Zuid-Limburg!

onze reisblog, jouw inspiratie

Deze blogpost kwam tot stand door een samenwerking met Visit Zuid-Limburg. Meer informatie is te vinden in de disclaimer.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics